Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Λουκάς Θάνος: Αναστροφή (1983)

Ο Λουκάς Θάνος μας εξέπληξε ευχάριστα με την πρώτη κιόλας εμφάνισή του το 1978, όταν κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ ο κλασικός πια δίσκος "Σάλπισμα" με τη μνημειώδη ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη. Είναι ο δίσκος που μας έδωσε τη διαχρονική και πολυτραγουδισμένη "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου". Αμέσως μετά όμως ο συνθέτης χάθηκε, παρά τις υψηλές προσδοκίες που είχε γεννήσει εκείνη η πρώτη του εμφάνιση. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια περισυλλογής και αναζήτησης μουσικού προσανατολισμού, για να επανέλθει με καινούργιο υλικό μέσω της μικρής εταιρίας Δισκογραφικός Συνεταιρισμός Καλλιτεχνών με το δίσκο "Αναστροφή".
Μοιάζει πολύ ταιριαστός ο τίτλος του δίσκου, μιας και το μουσικό του ύφος έρχεται σε πλήρη διάσταση μ' αυτόν του "Σαλπίσματος". Εδώ πλέον ο συνθέτης δοκιμάζει νέα ηχοχρώματα φλερτάροντας αποφασιστικά με τον ηλεκτρονικό ήχο και με κατεύθυνση προς το ροκ και τη τζαζ μουσική. Παρόλο που όλη η δουλειά έχει έναν εμφανή πειραματικό χαρακτήρα, το αποτέλεσμα είναι πολύ ενδιαφέρον κι έδειξε ασφαλώς έναν καινούργιο δρόμο. 
Αυτός ο δρόμος σύντομα θα αποφέρει μια νέα δουλειά με τον πολύ εύγλωττο τίτλο "Jazzburger" (1984), για να ακολουθήσει νέα και πιο μακροχρόνια περίοδος σιωπής, ενώ πολύ πρόσφατα επανήλθε με μελοποιημένο Παλαμά ("Ο δωδεκάλογος του γύφτου", 2016) στο ύφος της πρώτης του εμφάνισης στο μακρινό 1978 ολοκληρώνοντας έτσι τον προσωπικό μουσικό του κύκλο.
Συνεργάτες του συνθέτη στην "Αναστροφή" στάθηκαν οι στιχουργοί Πάγια Μουστάκη-Βεάκη και Φαίη Δαμιανάκη, η εξαιρετική Ηδύλη Τσαλίκη στο τραγούδι και μερικοί κορυφαίοι μουσικοί, όπως ο Γιώργος Μαγκλάρας στο βιολί, ο Θεολόγος Στρατηγός στις κιθάρες, ο Φίλιππος Τσεμπερούλης στο κλαρινέτο, ο Βασίλης Δερτιλής στα συνθεσάιζερ, ο Γιώργος Ζηκογιάννης στο μπάσο και ο Νίκος Αντύπας στα ντραμς. Τα περισσότερα τραγούδια τα ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, ο οποίος παίζει πιάνο κι έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση.


(c) LP | ΔΣΚ | 1983 | πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: