Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Δημήτρης Λάγιος: Σκιές (1987)

Πέρα από τη δεδηλωμένη αγάπη του για τη μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ζακύνθου, ο σημαντικός συνθέτης Δημήτρης Λάγιος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής και του έργου του στη δεύτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Μεταθανάτια μάλιστα εκδόθηκε ο κατεξοχήν "κυπριακός" του δίσκος με τίτλο "Των αθανάτων" (1994), όπου συνεργάστηκε με Κύπριους ποιητές και τον αξιόλογο Κύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη.
Κάμποσα χρόνια νωρίτερα πάντως μας είχε δώσει ένα πρώτο δείγμα του κυπριακού του ενδιαφέροντος, όταν το 1987 ηχογράφησε το δίσκο "Σκιές" σε ανεξάρτητη παραγωγή με δική του μουσική και στίχους. 
Πρόκειται για έναν κύκλο έντεχνων τραγουδιών με σύγχρονη ενορχήστρωση που ερμηνεύει ο ίδιος, ενώ από ένα τραγούδι ερμηνεύουν οι Ηλέκτρα Βάργκα, Λόλα Αζά και Μαίρη Θεολογίδου. Συμμετέχει επίσης και το κυπριακό Φωνητικό Σύνολο "Διάσταση". Ένα τραγούδι του δίσκου ("Τα δάκρυα της Αμμοχώστου") βασίζεται σε στίχους της πολυγραφότατης Κύπριας ποιήτριας Κλαίρης Αγγελίδου (γενν. 1932), ενώ το τραγούδι "Σε καρτερούσα" έχει στίχους του ζακυνθινού ποιητή Τάλμποτ Κεφαλληνού (1918-1988) και μάλιστα αυτό το τραγούδι έχει περιληφθεί και στο δίσκο "Των αθανάτων".


(c) LP | Ανεξάρτητη έκδοση | 1987 | mp3 | Εξώφυλλα
πηγή: d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: