Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Έλενα Κυρανά: Όλα τα τραγούδια της (1967-1976)

Άλλη μια οδυνηρή απώλεια είχαμε από το χώρο του ελληνικού τραγουδιού, λίγο μόλις καιρό μετά το θάνατο του Γιάννη Καλατζή και της Αρλέτας. Έφυγε στα 74 χρόνια της η τραγουδίστρια Έλενα Κυρανά
Ίσως βέβαια για πολλούς να μη λέει και πολλά πράγματα το όνομά της, αλλά οι πραγματικοί μύστες του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού τη γνώριζαν καλά και την είχαν αγαπήσει από αυτές τις ελάχιστες στιγμές που αποτυπώθηκε το όνομά της στους παλιούς δίσκους εκεί στα τέλη του '60 και στις αρχές του '70.
Η αλήθεια είναι ότι η Έλενα Κυρανά έχει πενιχρή παρουσία στην ελληνική δισκογραφία. Έγινε γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της σε δυο αξιόλογους δίσκους στα χρόνια της δύσης του Νέου Κύματος. Πρόκειται για τους δίσκους "12 Τραγούδια του F.G. Lorca" (1969) του Γιάννη Γλέζου, όπου ερμηνεύει δυο τραγούδια ("Το κεφαλόδεσι", "Το πρώτο φιλί"), και "Ο κήπος" (1971) του Λίνου Κόκοτου, όπου συμμετέχει με τρία τραγούδια ("Μια λυπημένη θάλασσα", "Λουλούδι η ζωή μας", "Άσε με ήλιε").
Πέρα από τα πέντε αυτά εξαιρετικά τραγούδια ηχογράφησε μόλις δώδεκα ακόμη ανεξάρτητα τραγούδια σε έξι δισκάκια 45 στροφών, τα οποία κυκλοφόρησαν από τη Philips και τη Zodiac κατά το διάστημα 1967 μέχρι 1971. Πρόκειται για συνθέσεις του Κώστα Χατζή, του Εμμανουήλ Τομάζου, του Πάνου Πετσά, του Γιάννη Γκούμα και του Γιώργου Ζαμπέτα
Δεκαεπτά μόλις τραγούδια! Αυτή είναι συνολικά η επίσημη προσφορά της Έλενας Κυρανά στην ελληνική δισκογραφία.  Υπάρχει πάντως κι ένα 18ο ανεξάρτητο τραγούδι με τίτλο "Το τραγούδι του ανέμου" σε μουσική και στίχους του Θέμη Δημητρακόπουλου που εκδόθηκε το 1976 από τις εκδόσεις Κέδρος μαζί με ένα παιδικό χορωδιακό τραγουδάκι. 
Από κει και πέρα βέβαια έχει ερμηνεύσει και μερικά ακόμη τραγούδια σε ελληνικές ταινίες, όπου συμμετείχε κατά την περίοδο 1966-1975, τα οποία όμως δεν πέρασαν στη δισκογραφία. Μάλιστα το 1975 συμμετείχε και ως ηθοποιός στην ταινία "Τα χρώματα της ίριδας".
Στο αρχείο που σας δίνω περιλαμβάνονται όλα τα τραγούδια της Έλενας Κυρανά που μπόρεσα να βρω, συνολικά είκοσι όλα κι όλα! Έχω βάλει φυσικά τα 12 δυσεύρετα τραγούδια που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά σε 45άρια και δεν έχουν ενταχθεί ποτέ σε κάποιο μεγάλο δίσκο. Μαζί πρόσθεσα και τα πέντε τραγούδια από τους δίσκους του Γλέζου και του Κόκοτου, καθώς και το ανεξάρτητο τραγούδι του Θέμη Δημητρακόπουλου. Τέλος, συμπεριέλαβα και δύο κινηματογραφικά της τραγούδια σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα, τα οποία δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ σε στούντιο, αν και το ένα ("Μια ιστορία") ενσωματώθηκε σε μια νεότερη συλλογή τραγουδιών του Ζαμπέτα. Είναι σίγουρο πάντως ότι το πρώτο κινηματογραφικό της τραγούδι το έγραψε το 1966 ο Νίκος Μαμαγκάκης. Αν το βρω, φυσικά θα επανέλθω...


(c) Vinyl 45'' | Philips/Zodiac/Lyra | 1967-1971 | wma | Αυτοσχέδια εξώφυλλα & labels
πηγή: π.Αρτ.

15 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Το κατεβαζω και το ετοιμαζω ΟΛΟ για ανεβασμα!!!

Ανώνυμος είπε...

Αποκαλύφθηκαν και άλλα τραγούδια της Ελένης Κυρανά από δίσκους 45 στροφών.
m.YouTube.com/watch/?v=iZ4DM5KT2aE
Μετά τιμής
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

Άαβας / d58 είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα "ανακάλυψη"!
Σ' ευχαριστώ για την άμεση επισήμανση...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ευχαριστώ για την χαρά που μου δόθηκε να σας ευχαριστήσω με την ανακάλυψη.
ΠΕΤΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ

...ολοικ είπε...

Κι αυτο το μπασταρδι εδω σε αντιγραφει:

https://www.youtube.com/watch?v=62pLi1XTF2o&t=74s

Άαβας / d58 είπε...

Αχ, Μανόλη μου! Το διαδίκτυο είναι ξέφραγο αμπέλι τελικά και προσφέρει τη δυνατότητα στον κάθε μασκαρά να καμαρώνει για τα φανταστικά του κατορθώματα κλέβοντας ξεδιάντροπα τον κόπο των άλλων! Ο συγκεκριμένος είμαι σίγουρος πως ούτε είχε ξανακούσει καν το όνομα της Έλενας Κυρανά, αλλά βρήκε έτοιμη τη δουλειά, πήρε και το κειμενάκι που εξηγούσε ποια ήταν η ...άγνωστη αυτή τραγουδίστρια και νάτος, καμαρωτός και περήφανος για τις λαμπρές του γνώσεις πάνω στο ελληνικό τραγούδι, τα κοτσάρισε στο κανάλι του περιμένοντας την αποθέωση!
Αλήθεια πόσο έντονο είναι το κοντράστ αυτού του τιποτένιου με τον φίλο Πέτρο Χρυσοστομίδη που έδειξε την αυθόρμητη χαρά του για την ανάρτηση κι έσπευσε με λαχτάρα να προσθέσει κι ένα ακόμη ξεχασμένο τραγούδι της Κυρανά γνωρίζοντας πόση χαρά θα έδινε σε όλους μας!!!
Έτσι είναι όμως το διαδίκτυο: Τα σκουπίδια είναι μπερδεμένα με τα διαμάντια...

Άαβας / d58 είπε...

Το αρχείο ανανεώθηκε με εμπλουτισμένο περιεχόμενο που καλύπτει το σύνολο των τραγουδιών που ερμήνευσε η Έλενα Κυρανά.

Klant είπε...

Το 19ο τραγούδι του Ζαμπέτα, έχω την εντύπωση ότι υπάρχει σε συλλογή του. Ευχαριστώ πολύ για τις αναφορές σου στο καλό ελληνικό τραγούδι.
Ιωάννης Μ.

Άαβας / d58 είπε...

Αν ξέρεις σε ποια ακριβώς συλλογή του Ζαμπέτα έχει μπει, θα ήθελα πολύ να μου το πεις...

Άαβας / d58 είπε...

Τελικά ο φίλος Ιωάννης Μ. είχε δίσκιο. Πράγματι το τραγούδι "Μια ιστορία" έχει εκδοθεί σε μια διπλή συλλογή της FM Records με τραγούδια του Ζαμπέτα.

ARIS CORFU 70 είπε...

υπαρχει και αυτο σε cd https://youtu.be/BeEl2VCJC78

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...

kimon είπε...

καλημερα σας,μπορειτε να ενεργοποιησετε τον συνδεσμο? ευχαριστω εκ των προτερω

Άαβας / d58 είπε...

Ο σύνδεσμος ανανεώθηκε.

kimon είπε...

Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση ανταποκριση,καλες γιορτες,σου ευχομαι υγεια και ευτυχια για σενα και την οικογενεια σου.