Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις: Μαγική πόλις (1954)

Η ταινία "Μαγική Πόλις" είναι ένα κορυφαίο δείγμα του ελληνικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου με άμεσες επιρροές από τον ακμαίο τότε ιταλικό νεορεαλισμό. 
Γυρίστηκε το 1954 σε αυθεντικούς χώρους προσφυγικών καταυλισμών από τον Νίκο Κούνδουρο σε σενάριο της Μαργαρίτας Λυμπεράκη και με τη συμμετοχή κορυφαίων ηθοποιών, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Φούντας, Μάνος Κατράκης, Θανάσης Βέγγος, Μίμης Φωτόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Στέφανος Στρατηγός και η γλυκύτατη Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Η ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας. Η πρώτη της προβολή έγινε το καλοκαίρι του 1955 κι έκοψε 67.770 εισιτήρια, μια πολύ καλή επίδοση για τα δεδομένα της εποχής. 
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε τη μουσική, με μελωδίες και χρώματα έντονα μελαγχολικά και απόλυτα εναρμονισμένα με την ατμόσφαιρα της ταινίας. Στους τίτλους ακούγεται και το ομώνυμο τραγούδι σε στίχους του συνθέτη, ένα αυθεντικό αριστούργημα, κλασικό και αξεπέραστο. Στην ταινία ερμηνεύεται από τη Ζωή Μάγγου, αλλά στη δισκογραφία πέρασε αρκετά χρόνια αργότερα (1963) με τη φωνή της Έλσας Λάμπο (Μαργαρίτη).
Δυστυχώς κι αυτό το θαυμάσιο soundtrack του μεγάλου μας συνθέτη παραμένει ανέκδοτο και ξεχασμένο σε κάποια αραχνιασμένα κινηματογραφικά αρχεία.

(c) Ανέκδοτο OST | dvd-rip | 1954 | πηγή: d58

2 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Ο Φουντας οδηγουσε μια καναδεζα των 3/4 ...Ονειρο μου να την αγορασω και να τη φτιαξω οπως στην ταινια!!!!(υπαρχει,υπαρχει!!!!την εχω βρει,μα...)

Dimitris Dimitriou είπε...

Και ο υιός (όχι ιός) Γ.Χ"δάκις κρατά καλά την ξαραχνιάστρα. Κρίμα.
Μπράβο για την ανάρτηση.