Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Δήμος Μούτσης: Ένα αστείο κορίτσι (1970)

Ο Δήμος Μούτσης υπήρξε ένας χαρισματικός τραγουδοποιός που στο παρελθόν μας χάρισε καταπληκτικά τραγούδια, τα οποία εξακολουθούν να ακούγονται και να τραγουδιούνται. Τα πρώτα συνθετικά του βήματα σημειώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '60, όταν άρχισε να ηχογραφεί αρκετά ανεξάρτητα λαϊκά τραγούδια σε δίσκους 45 στροφών με στίχους σχεδόν αποκλειστικά του Νίκου Γκάτσου, ενώ από το 1968 ξεκίνησε την έκδοση ολοκληρωμένων κύκλων τραγουδιών, μερικοί από τους οποίους ("Άγιος Φεβρουάριος", "Τετραλογία", "Φράγμα") έχουν αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα τους στο ελληνικό τραγούδι.
Με τον κινηματογράφο και το θέατρο ο Μούτσης δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Γνωρίζω μόλις πέντε ταινίες όλες κι όλες με δική του μουσική και τραγούδια κατά το διάστημα 1969-1971. Η πρώτη ήταν το "Ένας μάγκας στα σαλόνια", παραγωγής 1969. Ακολούθησαν οι ταινίες: "Η αρχόντισσα του λιμανιού" (1969), "Ένα αστείο κορίτσι" (1970), "Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης" (1970) και "Ο αρχιψεύταρος" (1971).
Η ταινία "Ένα αστείο κορίτσι" παίχτηκε στους κινηματογράφους το 1970 και ήρθε δεύτερη σε εισπράξεις εκείνη τη χρονιά με το εντυπωσιακό νούμερο των 549.614 εισιτηρίων στην πρώτη προβολή της, πίσω από το "Υπολοχαγός Νατάσσα" που υπήρξε η εμπορικότερη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Και στις δύο πρωταγωνιστούσε η "εθνική" μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εποχή που μεσουρανούσε στο κινηματογραφικό στερέωμα.
Το "Αστείο κορίτσι" σκηνοθέτησε ο αδελφός της Τάκης Βουγιουκλάκης, ενώ δίπλα της εμφανίζονταν ο Νίκος Γαλανός, ο Σπύρος Καλογήρου, ο Σωτήρης Μουστάκας και πολλοί άλλοι γνωστοί κι αγαπημένοι ηθοποιοί. 
Ο Δήμος Μούτσης έγραψε μια σειρά οργανικά θέματα που εξυπηρετούσαν την πλοκή της ταινίας, καθώς και μερικά όμορφα τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Δεσπόζει βέβαια το καταπληκτικό ζεϊμπέκικο "Αυτά τα χέρια", που ερμηνεύει έξοχα ο Μανώλης Μητσιάς στο ξεκίνημα ακόμα της λαμπρής του καριέρας. Άλλωστε ο Μούτσης ήταν ο συνθέτης που τον επέβαλε στο δισκογραφικό στερέωμα χάρις σ' αυτό το τραγούδι, αλλά κυρίως χάρις στο περίφημο "Στην Ελευσίνα μια φορά" που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα. 
Τα άλλα τραγούδια της ταινίας ("Το τσίρκο", "Τα επαγγέλματα", "Είπα κι εγώ") ερμηνεύει η Αλίκη Βουγιουκλάκη με πολύ ωριμότερο τρόπο απ' ό,τι την έχουμε συνηθίσει στα παλιότερα κινηματογραφικά τραγουδάκια του Μάνου Χατζιδάκι.
Στο αρχείο θα βρείτε όλο το ανέκδοτο ορχηστρικό υλικό της ταινίας, αλλά και τα τραγούδια τόσο στην αυθεντική τους μορφή από την ιδια την ταινία, όσο και στις επίσημες ηχογραφήσεις τους στο στούντιο, όπως κυκλοφόρησαν σε δισκάκια 45 στροφών ή ενσωματώθηκαν σε νεότερες ψηφιακές συλλογές.

(c) Ανέκδοτο OST | Vinyl 45'' | EMI-Columbia | 1970 | 
πηγή: d58/Πάνος

2 σχόλια:

Άαβας / d58 είπε...

Η παραπομπή σου σε σελίδα του Facebook δεν βοηθάει και πολύ, μιας κι εγώ προσωπικά, όπως μάλλον και πολλοί άλλοι, δεν ασχολούμαστε με μέσα κοινωνικής δικτύωσης!
Αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο κ. Τάσκου που συγχαίρεις;

panagiotis xristianopoulos είπε...

Η αρχική έκδοση της ταινίας περιλάμβανε ακόμα τα εξής: στην κομμένη σκηνή στο γεφυράκι το τραγούδι "Οι Όροι" και σε διαφοροποιημένη δραματική παραλλαγή, στη σκηνή του πάρτι με τον κλόουν στο σπίτι του Γαλανού, το "Είπα κι εγώ" , ενώ "Τα επαγγέλματα" ακούγονται στην ταινία με διαφορετική ενορχήστρωση από αυτήν στο δίσκο 45 στροφών. Συμπληρωματικά στα κομμένα τραγούδια από το «Αστείο κορίτσι» που προανέφερα, την ίδια χρονιά (1970) , ο Δήμος Μούτσης έγραψε μουσική και τραγούδια για το θεατρικό «Επτά χρόνια γάμου», όπου η Αλίκη τραγουδά το «Ένα αγόρι απ΄το Παγκράτι» και σε ντουέτο με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ τα «Και σαν θα ρθεις», «Δύσκολα χρόνια τα επτά» και «Έλα να πιούμε», για τα οποία, όπως και για το ολοκληρωμένο soundtrack του «Αστείο κορίτσι», ο συνθέτης δεν δίνει άδεια να κυκλοφορήσουν, καθότι τα θεωρεί «μη αντάξια» και «κατώτερα ποιοτικά»...