Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος: Ηλέκτρα (1998)

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και σπούδασε μουσική στο στο Guildhall School for Music and Drama του Λονδίνου και στην Ecole Normale de Musique στο Παρίσι. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα συνεργάστηκε ως μουσικός με τον Μάνο Χατζιδάκι και ως ενορχηστρωτής στην δισκογραφία. Από το 1986 άρχισε να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο, για τηλεοπτικές σειρές, για θεατρικές παραστάσεις και για ντοκιμαντέρ, ενώ το 1993 απέσπασε το πρώτο βραβείο Καλύτερης Μουσικής για την τηλεοπτική σειρά "Africa" και το πρώτο βραβείο Καλύτερης Μουσικής Τηλεοπτικής Διαφήμισης. Το 1999 κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του Κώστα Καπάκα "Peppermint"
Παράλληλα με όλα αυτά έχει δώσει κι ένα ισχυρό δισκογραφικό παρών με κάποιους κύκλους τραγουδιών που ερμήνευσαν γνωστοί τραγουδιστές, όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Έλλη Πασπαλά, η Γιώτα Νέγκα και η Σοφία Παπάζογλου συνεργαζόμενος κάποιες φορές και με τη συνθέτρια σύζυγό του Ευανθία Ρεμπούτσικα
Tο καλοκαίρι του 1998 έγραψε μουσική για την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο. Τη μετάφραση, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία έκανε ο Δημήτρης Μαυρίκιος, τα σκηνικά και κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τη χορογραφία η Ελευθερία Ντεκώ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Η πρώτη παράσταση δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης κι αμέσως μετά παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο με μεγάλη επιτυχία, αν και δίχασε τους κριτικούς για τις πρωτοποριακές καινοτομίες που επιστράτευσε ο σκηνοθέτης.
Έπαιξαν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Καραθάνος, Λίνα Λαμπράκη, Λαέρτης Βασιλείου, Μαργκαρίτα Τζέπα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Αριστοτέλης Αποσκίτης. Μάλιστα στο  ρόλο του παιδαγωγού εμφανίστηκε ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Μαρωνίτης. 
Στην εκτέλεση της μουσικής έλαβε μέρος 17μελής Χορός. Η ηχογράφηση έγινε σε studio με επαγγελματικές προδιαγραφές, αλλά παραδόξως παραμένει ακόμη ανέκδοτη.

(c) Ανέκδοτη ηχογράφηση | 1998 | πηγή: d58/N.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: