Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Μάνος Χατζιδάκις: The Martlet's Tale (ανέκδοτο OST, 1970)

Λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα από την Αμερική, όπου ήταν εγκατεστημένος από τα μέσα της δεκαετίας του '60, ο Μάνος Χατζιδάκις κάνει μια στάση στη Ρώμη, όπου γράφει τη μουσική για τη δραματική ιταλική ταινία The Martlet's Tale που σκηνοθέτησε ο John Crowther βασισμένος στην ομώνυμη νουβέλα του Nicholas Delbanco. Στην ταινία μάλιστα πρωταγωνιστούσαν δύο Έλληνες ηθοποιοί: Η μεγάλη Κατίνα Παξινού και ο Τάκης Εμμανουήλ. Μαζί τους φυσικά και πολλοί ξένοι ηθοποιοί, όπως η Pamela Bellwood και ο Leopoldo Trieste.
Ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε ένα υπέροχο soundtrack με όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά της μουσικής του και κυρίως με ωραίες οργανικές μελωδίες. Όμως η μουσική του αυτή είναι σημαντική και για έναν άλλο ιδιαίτερο λόγο: Εδώ ακούγεται για πρώτη φορά το αριστουργηματικό τραγούδι "Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων" που οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση πως γράφτηκε πολύ αργότερα, όταν το τραγούδησε ο Βασίλης Λέκκας στην "Πορνογραφία" (1982). Κι όμως, αυτή η θεσπέσια μελωδία γράφτηκε για την ιταλική ταινία του 1970 πάνω σε αγγλόφωνους στίχους του Shawn Philips, ο οποίος το ερμηνεύει πολύ εκφραστικά και μάλιστα σε τρεις παραλλαγές. Στην ταινία ακούγεται επίσης κι ένα δεύτερο τραγούδι με τίτλο "Bossanova" πάλι με τη φωνή του Shawn Philips. 
Αξιοσημείωτο είναι ότι βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι κατά την προετοιμασία της μουσικής αυτής της ταινίας ήταν ο σημαντικός Ιταλός συνθέτης Nicola Piovani, άσημος ακόμη τότε. 
Στο αρχείο περιλαμβάνονται και ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι που προλογίζει τις ερμηνείες του Shawn Philips με πολύ θερμά λόγια. Συμπεριέλαβα επίσης και μια σύγχρονη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενορχηστρωτική παρέμβαση στη μελωδία της "Μπαλάντας" από τον Κ. Βήτα. 
Δυστυχώς κι αυτό το εξαιρετικό soundtrack παραμένει για ανεξήγητους λόγους ανέκδοτο!

(c) Ανέκδοτο OST | 1970 | πηγή: π.Αρτ./d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: