Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Δημήτρης Λέκκας: Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι (1980)

Το 1978 για λογαριασμό του Τρίτου Προγράμματος επί Μάνου Χατζιδάκι ο συνθέτης Δημήτρης Λέκκας παρουσίασε μια πρωτότυπη μουσική δημιουργία με τίτλο "Ο Καραγκιόζης και οι Βάτραχοι" σε κείμενα του Γιώργου Παυριανού. Το έργο συνδυάζει προσφυώς δύο κλασικά αρχέτυπα: Την αριστοφανική κωμωδία και το θέατρο σκιών. Στενός του συνεργάτης και συνοδηγός σ' αυτό το πρωτότυπο διάβημα στάθηκε ο μέγας καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης, η εμπειρία και οι ιδέες του οποίου καθόρισαν αποφασιστικά το αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ιδέα ήταν απλή: Η γνωστή αναμέτρηση των δύο μεγάλων τραγικών της αρχαιότητας, του Αισχύλου και του Ευριπίδη, όπως την επινόησε για την κωμωδία "Βάτραχοι" ο Αριστοφάνης, μεταφέρεται στα καθ' ημάς μέσω του θεάτρου σκιών, όπου τη θέση των ποιητών παίρνουν οι δύο νεότεροι ογκόλιθοι του μουσικού μας πολιτισμού, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις. Έτσι, ο πρώτος εμφανίζεται ως Αισχυλάκης κι ο δεύτερος ως Ευριπιδάκις! Στο τέλος επικρατεί ο Αισχυλάκης, πράγμα που δέχθηκε με ικανοποίηση ο ίδιος ο Χατζιδάκις ως οικοδεσπότης του έργου στο Τρίτο Πρόγραμμα! Πολύ ευρηματικός στ' αλήθεια ο παραλληλισμός, καθώς μάλιστα ο Αισχύλος μπορεί να θεωρηθεί πιο συγγενικός στο ύφος του Μίκη λόγω της μεγαλοπρέπειας του λόγου του, ενώ ο Ευριπίδης, πιο λυρικός κι ανθρώπινος, μοιάζει να συγγενεύει περισσότερο με τον Μάνο! Τα υπόλοιπα επί της ...σκηνής ή μάλλον επί του βινυλίου!
Να προσθέσω απλώς ότι τα τραγούδια ερμηνεύει ο Νίκος Δημητράτος συνεπικουρούμενος από σπουδαίους μουσικούς, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Βράσκος στο βιολί, ο Τάσος Διακογιώργης στα τύμπανα, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Νίκος Τάτσης στις κιθάρες και πολλοί άλλοι. Διευθύνει ο συνθέτης.


(c) LP | Minos | 1980 | πηγή: Περικλής/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: