Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Μαρίνος: Παράσταση (1974)

Βρισκόμαστε στο σημαδιακό έτος 1974, τη χρονιά της μεταπολίτευσης και της εισβολής του πολιτικού τραγουδιού. Την ίδια εκείνη χρονιά ωστόσο η ελληνική δισκογραφία εξακολούθησε να κινείται και με τους δικούς της παράλληλους ρυθμούς με την κυκλοφορία δίσκων έξω από το κλίμα της περιρρέουσας και ζέουσας επικαιρότητας.
Το 1974 λοιπόν ο χαλκέντερος και πολυγραφότατος συνθέτης Μίμης Πλέσσας εγκαινίασε τη συνεργασία του με τον ηθοποιό, διασκεδαστή και τραγουδιστή Γιώργο Μαρίνο. Μέσα στην ίδια χρονιά του έγραψε έναν (σχεδόν) προσωπικό δίσκο με τίτλο "Παράσταση", ενώ τον συμπεριέλαβε και στην ομάδα τραγουδιστών του δίσκου "Λουκιανού: Νεκρικοί διάλογοι". Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα με το δίσκο "Χαμένα χρόνια".
Ο δίσκος "Παράσταση" λοιπόν περιλαμβάνει δεκατρία τραγούδια κι άλλο ένα σε επανάληψη. Τα οκτώ από αυτά ερμηνεύει μόνος του ο Γιώργος Μαρίνος, τέσσερα ερμηνεύει η μόνιμη σχεδόν συνεργάτιδά του Κατιάνα Μπαλανίκα, ενώ σε άλλα δύο τραγουδούν και οι δυο τους. Οι στίχοι γράφτηκαν από τους Σοφία Φίλντιση, Ανδρέα Αγγελάκη, Γιώργο Λαζαρίδη, Κώστα Βίρβο και Β. Δαλαμάγκα. Είναι τραγούδια με εμφανή σκηνικό χαρακτήρα, απόλυτα προσαρμοσμένα στις φωνητικές και υποκριτικές δυνατότητες του σπουδαίου Γιώργου Μαρίνου.

(c) LP | Polydor | 1974

4 σχόλια:

...ολοικ είπε...

Πανεμορφος δισκος,μα επεσε στην περιπτωση της μεταπολιτευσης που τα αυτια του κοσμου ξεχύθηκαν στα πολιτικα τραγουδια,στο πανηγυρακι οπου ο Μιμης Πλεσσας προς τιμην του δεν πηρε μερος όσο αλλοι,και οι τρυφεροι δισκοι περασαν σε δευτερη μοιρα...

Ανώνυμος είπε...

Καλές γιορτές και καλή χρονιά
Σε ευχαριστούμε
Φιλικά
Περικλής

blackpepper είπε...

Ευχαριστώ και χρόνια πολλά

petros είπε...

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΠΕΤΡΟΣ