Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Βίκυ Μοσχολιού: Ο 3ος προσωπικός δίσκος (1968)

Οι πρώτες ηχογραφήσεις της Βίκυς Μοσχολιού χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του '60, αλλά το μεγάλο ξεπέταγμα της καριέρας της σημειώθηκε το 1964 με τη συμμετοχή της στα τραγούδια της ταινίας "Λόλα" που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ακολούθησαν απανωτές επιτυχίες με πανέμορφα τραγούδια που ηχογραφούσε σε εντατικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, γραμμένα από τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα κι αργότερα από τον Άκη Πάνου, τον Δήμο Μούτση, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Μίμη Πλέσσα και πολλούς άλλους συνθέτες πρώτης γραμμής.
Το 1966 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος που περιλάμβανε μερικές από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της στο διάστημα 1964-1966. Ακολούθησαν αρκετοί τέτοιοι δίσκοι στη συνέχεια, όλοι με μορφή συλλογής σκόρπιων ηχογραφήσεων από τις 45 στροφές και όχι πρωτότυπων τραγουδιών.
Ο δεύτερος δίσκος της σειράς κυκλοφόρησε το 1967, ενώ αμέσως μετά κυκλοφόρησε ο υπ' αριθμόν 3 δίσκος της. Το περιεχόμενο αυτών των δύο δίσκων σε μεγάλο βαθμό αλληλοεπικαλύπτεται, αφού τα πέντε από τα δώδεκα τραγούδια είναι τα ίδια! Δεν ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό, τη στιγμή που άνετα μπορούσαν να επιλεγούν διαφορετικά τραγούδια από τις δεκάδες επιτυχίες της ερμηνεύτριας κατά τη διετία 1966-1967.

Πάντως κι ο τρίτος προσωπικός δίσκος της Βίκυς Μοσχολιού περιέχει διαμάντια αδάμαστα από το χρόνο! Εδώ πλέον απουσιάζουν ο Ξαρχάκος και ο Ζαμπέτας και πήραν σειρά τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα, του Δήμου Μούτση και του Άκη Πάνου μαζί με δυο τραγούδια του Γρηγόρη Μπιθικώτση κι από ένα του Βασίλη Τσιτσάνη και του Ευάγγελου Πιτσιλαδή. Όλα υπέροχα και πάλι. Ιδού μερικοί τίτλοι: "Σ' εβλεπα στα μάτια", "Ένα πουλί πληγώθηκε", "Ήρθ' ο χειμώνας", "Άδειο το λιμάνι", "Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ","Τα καραβάνια", "Δεν είναι όνειρο η ζωή", "Πού να 'βρω ταχυδρόμο", "Πήρα απ' το χέρι σου νερό" και το αξεπέραστο "Ένα αστέρι πέφτει πέφτει"
Στο αρχείο έχω περιλάβει το τραγούδι του Άκη Πάνου "Πήρα απ' το χέρι σου νερό" σε δύο εκτελέσεις της ίδιας εποχής με εμφανείς όμως διαφορές στην ενορχήστρωση και στην ερμηνεία.

(c) LP | EMI Columbia | 1968 | πηγή: tzil/d58

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και Πάλι Ένα Μεγάλο Μπράβο Σου Αποδίδω, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Για Την Κορυφαία Σου Προσφορά, Στο Παλιό Καλό Ελληνικό Πεντάγραμμο, Μέσα Από Τις 78 - 45 - 33 - 16 Στροφές, Που Δεν Έχουν Κυκλοφορήσει Ποτέ Σε Ψηφιακό Δίσκο-(Cobact Disc Digital Audio) CD. Και Πάλι Ένα Μεγάλο Μπράβο Σου Παραδίδω Αυτήν Την Στιγμή, Μέγα-Καρντάση Ααβας Πατριωτάρα Μου, Για Την Μεγαλόψυχη Προσφορά Σου, Στην Κολοσσιαία Ελληνίδα Πειραιώτισσα Τραγουδίστρια: Βίκυ Μοσχολιού, Αναρτώντας Τους Πρώτους Της Δίσκους, Που Δεν Έχουν Βγεί Ποτέ Σε Ψηφιακό Δίσκο-(Cobact Disc Digital Audio) CD, Στην Εταιρία Της: Minos Emi-(Columbia, His Masters Voice, Odeon, Parlophone), Όπου Και Μεγαλούργησε Κάνωντας Τα Πρώτα Της Δειλά-Δειλά Βήματα, Την Σεζόν: 1966-1974.

Psikofobi είπε...

Teşekkürler...