Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μιχάλης Τερζής, Κώστας Σμοκοβίτης: Τρελό καλοκαίρι (1985)

Έχουμε ξαναμιλήσει για τον Κώστα Σμοκοβίτη, αυτήν την τόσο ιδιαίτερη περίπτωση ερμηνευτή από τη χρυσή εποχή του ελληνικού τραγουδιού. Διέθετε υπέροχο φωνητικό χρωματισμό κι αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να στήσει μια ενδιαφέρουσα καριέρα στα μέσα της δεκαετίας του '70 ερμηνεύοντας σπουδαία τραγούδια μερικών σημαντικών συνθετών μας, όπως ο Μάνος Λοΐζος ("Καλημέρα ήλιε"), ο Απόστολος Καλδάρας ("Για ρεμπέτες και για φίλους"), ο Γιώργος Χατζηνάσιος ("Άσπρο μαύρο"), ο Βασίλης Δημητρίου ("Ω, τι κόσμος μπαμπά"), ο Μίκης Θεοδωράκης ("Προδομένος λαός") και κυρίως ο Σταύρος Κουγιουμτζής που του έγραψε και τον μοναδικό προσωπικό του δίσκο ("Τραγούδια του καιρού μας") εκείνη την πρώτη και σημαντικότερη περίοδο της καριέρας του. Έλαμψε για 3-4 χρόνια όλα κι όλα ως διάττων αστέρας και μετά αποσύρθηκε από το προσκήνιο με δική του απόφαση θεωρώντας ότι η δισκογραφική του εταιρία δεν στήριξε την καριέρα του. Κι έτσι χάσαμε έναν εξαιρετικό λαϊκό ερμηνευτή που θα μπορούσε σίγουρα να δώσει πολλά ακόμη στο ελληνικό τραγούδι.
Παρά τη σκόπιμη πάντως σιωπή του, στα κατοπινά χρόνια έκανε κάποιες δειλές επανεμφανίσεις, όπως το 1981 με το δίσκο "Τριαντάφυλλο κι αγκάθι" του Θόδωρου Δερβενιώτη που δυστυχώς πέρασε απαρατήρητος. 
Επανήλθε το 1985 με τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που είχε τίτλο "Τρελό καλοκαίρι" κι εκδόθηκε από τη Lyra. Πρόκειται για έναν καθαρά λαϊκό δίσκο με δώδεκα τραγούδια του Μιχάλη Τερζή. Οι στίχοι στα περισσότερα γράφτηκαν από τον Άκο Δασκαλόπουλο, ενώ από ένα τραγούδι έγραψαν ο Δημήτρης Τσεκούρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Βασίλης Μαστροκώστας και ο συνθέτης. Στην ερμηνεία των τραγουδιών συμμετέχει και η εξαιρετική και κατάφωρα αδικημένη τραγουδίστρια Σοφία Μιχαηλίδου. Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου έγινε περισσότερο γνωστό με τη μεταγενέστερη εκτέλεση της Νένας Βενετσάνου και είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα καλύτερα τραγούδια του συνθέτη και από τα ωραιότερα της δεκαετίας του '80.
Διευκρινίζω ότι ολόκληρος ο δίσκος επανεκδόθηκε το 2008 ως μέρος του διπλού ψηφιακού άλμπουμ "Ανεμώνα" με τραγούδια παλιά και νεότερα του Κώστα Σμοκοβίτη.

(c) LP | Lyra | 1985 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: