Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Βασίλης Νικολαΐδης: Ελλάς (1984)

Δυο χρόνια μετά την "Οδό Σανταρόζα" ο ιδιόρρυθμος τραγουδοποιός Βασίλης Νικολαΐδης επανέρχεται με τον κύκλο τραγουδιών "Ελλάς".
Ο δίσκος  περιλαμβάνει  δεκατρία τραγούδια σε ανάλογο και πάλι ύφος. Μπαλάντες με λιτή μουσική σε ρυθμό σχεδόν απαγγελίας που αφηγούνται απλές ιστορίες καθημερινής τρέλας. Τα περισσότερα τραγούδια αποδίδονται με απλή κιθάρα, ενώ σε μερικά προστίθεται και μια αφαιρετική ενορχηστρωτική πινελιά με τη συμβολή του συγκροτήματος Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, με το οποίο εγκαινιάζεται μια πολύχρονη συνεργασία. Σε ένα τραγούδι ("Κίρκη στη νταλίκα") συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη. Το τραγούδι "Ο ύπνος μιας μικρής εταίρας" βασίζεται σε ποίημα του Παύλου Κριναίου-Μιχαηλίδη, ενώ το "Φιλελευθερία Κεφαλονίτισσα" είναι γραμμένο από τον αιρετικό Κεφαλονίτη ποιητή Ανδρέα Λασκαράτο.
Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου αποτελεί μια σκληρή κριτική τοιχογραφία της νεοελληνικής κοινωνίας που μάλλον ενόχλησε τους κρατούντες της εποχής και γιαυτό σε κάποιο σημείο τα λόγια σκεπάζονται από έναν ενοχλητικό θόρυβο, τον οποίο επέβαλε η λογοκρισία, σύμφωνα τουλάχιστον με δήλωση του δημιουργού.

(c) LP | MINOS | 1984 | πηγή: ΟΟ/d58

Δεν υπάρχουν σχόλια: