Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

Ένα ανέκδοτο τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου με τη Μαίρη Δαλάκου

Η Μαίρη Δαλάκου υπήρξε μια από τις ωραιότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού εκεί στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '60, όταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος της έγραψε κάμποσα πανέμορφα λαϊκά τραγούδια που κυκλοφόρησαν στις 45 στροφές ή ακούστηκαν σε ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. 
Η σχέση της με τον Γιάννη Μαρκόπουλο υπήρξε σχεδόν αποκλειστική. Πρωτοσυναντήθηκαν το 1963 στο χορόδραμα "Ο Θησέας", όπου τραγούδησε πέντε τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου ("Αλίμονο", "Αυγερινός", "Ο αντρειωμένος", "Ο ήλιος σαν εφάνηκε", "Ποιος είδε νιο")
Στην επόμενη διετία 1964-1966 ακολούθησαν άλλα εννιά τραγούδια, τα επτά δισκογραφημένα και τα δύο ανέκδοτα: "Ανιστορώ τη μοναξιά", "Γαλάζιο περιστέρι", "Ξαστεριά", "Νύχτα και γειτονιά", "Παιδί μου", "Πού είσαι", "Πετροχελιδόνι", "Καβάλα πά' στα κύματα", "Φεύγουν καΐκια" (ανέκδοτο τραγούδι από την ταινία "Ο μετανάστης"). 
Τα τραγούδια "Πετροχελιδόνι", "Καβάλα πά' στα κύματα" ακούστηκαν στην ταινία "Ο Ψαρόγιαννος". Το πρώτο συμπεριλήφθηκε στην έκδοση του ονώνυμου soundtrack, αλλά το "Καβάλα πά' στα κύματα", που ακουγόταν στους τίτλους της ταινίας με την εξαίσια ερμηνεία της Δαλάκου που τη συνοδεύει με την κιθάρα του ο Γεράσιμος Μηλιαρέσης, για κάποιον άγνωστο λόγο δεν μπήκε στο δίσκο και παραμένει ανέκδοτο. Μου το υπενθύμισε η ίδια η Μαίρη Δαλάκου με σχόλιό της στην ανάρτηση του soundtrack. 
Για να μπορέσουμε λοιπόν να το ακούσουμε, το απέσπασα από την ταινία και σας το παρουσιάζω εδώ:



1 σχόλιο:

...ολοικ είπε...

Υπεροχο τραγουδι και μια βαθιά υποκλιση για τη φωνη της κυρίας Δαλάκου!!!!